Un secol de arhitectură românească – Artă și căutări identitare

Miercuri 20 ianuarie, ora 19.00, Conceptual Lab

Invitați:
Conf. Univ. Dr. Mihaela Criticos, arhitectă;
Prof. univ. dr. Ion Bogdan Lefter, scriitor, critic de artă;
Romelo Pervolovici (președintele Fundației Culturale Meta), artist visual;
Radu Pervolovici (coordonator al proiectului și director al Fundației Culturale META), urbanist-arhitect;

Moderator: Miruna Vlada, Asociația Identitate Culturală Contemporană.

Conceptual Lab vă invită miercuri, 20 ianuarie, începând cu ora 19.00, la prima ediție din 2016 a seriei Repere Identitare. Evenimentul, moderat de Miruna Vlada, va fi o explorare a tradiției arhitecturale românești, pornind de la recent lansata enciclopedie virtuală Un secol de arhitectură românească, disponibilă pe platforma www.e-architecture.ro.

Proiectul, derulat de Fundația Culturală Meta, propune o viziune extinsă asupra arhitecturii românești din ultimii aproximativ 100 de ani, pregătind patru etape distincte. Prima etapă, lansată în 2015, s-a axat pe perioada anilor 1890-1918. Următoarele etape vor avea în prim-plan perioada 1918-1947 (lansare planificată în 2016), 1947-1989 (2017), respectiv 1989-2018 (2018). Proiectul, care este unul bilingv, român-englez, conține informații cu conținut istoric și critic deopotrivă, informații ample din istoria secolului XX, dar și informații recente privind activitatea arhitecturală a unor importanți arhitecți contemporani.

Apariția primei părți a enciclopediei online a fost marcată printr-o expoziție de fotografie, organizată în spațiul Underground, din incinta The Ark, București.

Pentru acest proiect, Fundația Culturală Meta a colaborat cu o echipă de profesori arhitecți formată din: Ana-Maria Zahariade, Mihaela Criticos, Mircea Ochinciuc, Arpad Zachi, Dragoș Ciolacu, Mariana Croitoru, Oana Marinache, Florentina Matache, Gabriela Petrescu, Miruna Stroe, Sidonia Teodorescu, Răzvan Voinea, echipă pe care fundația își propune să o extindă cu ocazia următoarelor etape. Proiectul a fost finanțat de Administrația Fondului Cultural Național, Ordinul Arhitecților din România din „Timbrul arhitecturii”, A.R.C.U.B. și P.M.B. în cadrul Programului cultural „Ești București”.

Conceptual Lab (www.mixofideas.ro) este un proiect al Asociației Identitate Culturală Contemporană (AICC) și găzduiește regulat evenimente cu tematici variate, în care invitații explorează, într-un cadru relaxat, universul cultural al lumii contemporane, în toată complexitatea și diversitatea sa.
Locuri limitate. Participarea se face numai pe baza de confirmare la adresele miruna.vlada@aiccromania.org sau contact@mixofideas.ro.